The Commons

The Commons at Vanderbilt University in Nashville, Tennessee, is a residential campus with a unique living-learning environment for all first-year students. The system brings together students in 10 houses with faculty and staff living among the students. This dynamic encourages class unity and identity while allowing a connection with the entire Vanderbilt community.

Project Details

  • Master Planning included strategy for building phases and the inclusion of 10 residential houses, a dining center, support facilities and an entirely new campus utility infrastructure
  • Design of five new residential houses – LEED Gold Certified Stambaugh, Hank Ingram, and Murray houses, along with LEED Silver Certified Sutherland and Crawford 
  • Design of two renovated houses – North Hall and West Hall
  • Completed ahead of schedule, enabling the university to obtain revenue sooner than expected by welcoming 1,600 first-year students
  • Awarded the Excellence in Development Award from the Urban Land Institute
  • Featured in Chronicle of Higher Education, AIArchitect This Week newsletter, and The New York Times